4 april -Vanmorgen op pad geweest met Yvonne de Graaff en Sandra van Velzen. Een portret van ons drieŽn dat we gaan gebruiken in de aankondigingen van de expositie die wij gaan houden. Van 12 tot en met 30 juni in het Stroomhuis in Neerijnen. Een expositie op de grens van water, beeld en woord waar Yvonne (boekbinder), Sandra (mixed media) en ik (fine art fotografie) ons werk laten zien. Zet het alvast in je agenda, het wordt erg mooi !

25 maart -Afgelopen week heb ik in eigen tuin wat snoeiwerk gedaan. Ook de natuur rondom huis kan heel mooi zijn. Een opname gemaakt met de Fuji 50mm F2 op een MCEX-11. Voor mij een niet dagelijkse combinatie omdat ik geen echte macrofotograaf ben. In de nabewerking is met name de kleur belangrijk geweest. Zo past ook dit beeld mooi in de serie Nature Colors waar ik nu aan werk.

19 maart - Het was de Engelse beeldhouwer en fotograaf, Fredrick Scott Archer die collodium fotografie in 1851 heeft uitgevonden. Hij experimenteerde met collodium, een drager welke het mogelijk maakte een lichtgevoelige laag vast te houden op een gewone glasplaat. Met een technische camera en lange belichtingstijden maakte hij de zo typische beelden. Het afgelopen jaar heb ik geenportretten meer gemaakt. voornamelijk omdat niemand meer tijd heeft en er met regelemaat afspraken op het laatste moment werden afgezegt. Maar dit experiment leent zich natuurlijk prima voor een portret en dus vandaag met behulp van texturen dit beeld van Laura gemaakt.

10 maart - Soms lijkt het wel bijna een morbide trekje. Regen, grauw, grijs en toch vind ik dit mooi weer. Mooi in de zin van dat ik er in mijn werk wat mee kan. Het onstuimige geeft inspiratie. Net zoals de takken met dode bladeren die ik laatst tegenkwam. Ik was er al voorbij toen ik me realiseerde dat ook dit best mooi is. En vanmorgen terwijl het buiten net te slecht is om er op uit te gaan pak ik die beelden er bij. Warme thee en een textuur uit het archief doen wonderen.

Fijne zondag !

3 maart - Al ben ik graag veel buiten een regenachtige zondagochtend in het atelier werken aan nieuwe beelden is ook heerlijk. Materiaal van afgelopen zondag toen ik bij Heeselt in de nieuwe uiterwaarden was. De oevers van de nieuw aangelegde nevengeulen in de uiterwaarden hier langs de rivier zijn nog niet helemaal klaar. En dat betekent dat er hier en daar nog de laatste sporen te zien zijn van een ander rivierengebied. De vergeten paaltjes met prikkeldraad die in het water verdwijnen zijn daar een bewijs van. Straks met nieuwe natuurelementen krijgt het weer een eigen uiterlijk.

27 februari - Nieuw thema in mijn werk zijn de kleuren van de natuur. Toen zondag de eerste zonnestralen over het door alg groen gekleurde water schenen vormde zich korte tijd boven de koude grond mist. Deze geel/groene flarden bleven tussen de bomen langs het water hangen en vormde een bijna spookachtig decor. Dat zijn de cadeautjes waar je heel vrolijk van word.

14 februari - Na sneeuw, regen en iets dat daar tussen zit is het vandaag ineens allemaal anders. Een zonnetje dat weliswaar in de vroege ochtend de koude nog niet kan verdrijven (het is 1C als ik naar buiten ga om 07:30) maar in de loop van de dag snel uiterst aangenaam word.

Rond koffietijd ontwaar ik in een hoekje van de achtertuin het eerst sneeuwklokje. Wat een mooi gezicht. Ik laat het niet ongezien voorbij gaan en werk het later in het atelier verder uit.
Welkom voorjaar !

30 januari - Mijn tafel in ons atelier ligt vol met vellen papier. Niet zo maar papier. Het zijn texturen waar ik erg vrolijk van kan worden en die ik in bruikleen kreeg van Sandra van Velzen. Samen met Sandra en Yvonne de Graaff zijn we druk met de voorbereidingen van een prachtige expositie deze zomer in het Stroomhuis in Neerijnen.

Onderdeel van deze expositie is dat Sandra en ik samen een speciaal uniek werk maken. Als basis een textuur van Sandra die ik in de bewerking met een foto van mij combineer. Daarna werkt Sandra met textiele vormen naar het eindresultaat. En dat werk zal voor een goed doel worden verkocht. Vanochtend heb ik de basis gelegd. Meer daarover een volgende keer.

10 januari - Het was een feestje. Zomaar een heerlijk koude bijna winterse dag met blauwe lucht tussen al die verregende natte herfstachtige dagen. Het wil niet vlotten met de winter. Na twee uurtjes onderweg passeerde ik een flinke bult aarde waar een nogal dwingend bordje bij stond dat het daar achter liggende terrein alleen voor leden van de plaatselijk visclub toegankelijk is. Nu zijn vissers over het algemeen vriendelijk mensen dus verwachtte ik geen problemen. Na een kwartiertje lopen werd een prachtig groot meer zichtbaar met daarachter de contouren van de rivier. De bossen rondom het heldere water vormden een decor als vanuit een film van de Andrew Lesnie (de Australische cameraman van de Lord of the Ring films). Hier ga ik in het voorjaar zeker nog eens aan het werk.......

12 december - De keus van een filterset is net zo persoonlijk als dat van een camera. Zelf gebruik ik alleen de grijsfilters en af en toe een polarisatiefilter. Maar mijn manier van werken verschilt dan ook van de meeste landschapsfotografen. Fotoís zijn de basis van mijn beelden waarna door middel van tekenen en schilderen het eindresultaat tot stand komt in de nabewerking. Ik gebruik graag filters omdat op locatie het idee voor een nieuw beeld ontstaat en het gebruik van filters mij de mogelijkheid geeft om als het nodig is altijd met de grootste diafragma opening te kunnen werken.

Mijn Lee filterset was na vele jaren intensief gebruik aan vervanging toe. Door een enthousiaste ontmoeting met de mensen van NiSi recent op de Photokina werd mijn aandacht naar dit relatief nieuwe merk getrokken. Net zoals ik bij de keus voor mijn Fuji objectieven kies voor kwaliteit en duurzaamheid is dit zeker ook van toepassing op de filters die ik gebruik. Na het lezen van diverse tests en de enthousiaste verhalen van collega fotografen besluit ik in oktober een set NiSi filters aan te schaffen. Als de doos binnenkomt is de kwaliteit van het materiaal het eerste dat mij opvalt. Als geheel voelt het goed gebouwd en solide aan. De NiSi filterhouder is van stevig aluminium en de afzonderlijke filters worden keurig in een fraai en praktisch etui geleverd.

Dan de praktijk. Ik werk inmiddels een aantal weken met de set en zie praktisch geen verlies in scherpte. Tot mijn verbazing zie ik bij de NiSi ND 6 stops en 10 stops een duidelijk betere prestatiecurve dan bij de filters die ik tot voorheen gebruikte. Daar waar ik best nog wel last had van een blauwe zweem blijven de kleuren nagenoeg neutraal. Zowel het behoud van scherpte als zeker ook het neutrale karakter van de grijsfilters is in mijn werk erg belangrijk.

Praktisch gezien is in het gebruik de combinatie van een polarisatiefilter en bijvoorbeeld een grijsfilter vaak lastig. Deze NiSi filter set heeft hier geen enkel probleem mee. Handige draaiwieltjes op de houder laten je het polarisatiefilter nauwkeurig afstellen terwijl je ook andere filters in de houder kunt gebruiken.

Ben je dagelijks met fotografie bezig of is het je hobby conclusie is dat de filters van NiSi uitstekend presteren. Een prima keus !

2 december - Het is afgelopen week bewolkt en het regent licht als ik op de fiets stap. Op zoek naar nieuwe beelden. Al dagen is het geen weer om op pad te gaan. Misschien lukt het vandaag tussen de buien door. In de kleine dorpjes langs het water is het stil. Alleen de postbode is op straat. Na een uurtje zet ik mijn fiets langs de dijk en loop de uiterwaarden in. Na enkele minuten plakken de natte kluiten modder onder mijn schoenen. Ik volg een klein pad tussen de bomen en struiken door richting het water als ineens de zon kort door de wolken breekt. Dit is zo'n moment waarop het wachten op betere omstandigheden wordt beloond. Terwijl dikke druppels in de kraag van mijn jas verdwijnen nog even wisselen van objectief en zoeken naar een mooi standpunt. Tien minuten later trekt alles weer dicht maar is nieuw materiaal een feit.

21 november - Oude tijden herleefden vandaag. De tijden van de grote fietstochten. Al was het vandaag natuurlijk maar een bescheiden 50 km. Voor foto's moest ik in Achterberg zijn en dus vanmorgen op de fiets via Ochten en Rhenen naar Achterberg. Terug langs de Neder-Rijn voor nieuwe landschapsfoto's. Mooie dag !

16 november - Langsaam keert de rust hier in huis terug. De verbouwing is bijna afgerond en de vakmensen vertrokken.
Tijd om de draad weer op te pakken. De voor mij ideale combinatie van een leuke baan en daarnaast mijn fotowerk is even verstoord. Dus op zoek naar een nieuwe baan en 's avonds in het atelier werken aan nieuwe beelden. Werken aan de nieuwe serie 'landschappen van toen'. Foto's die ik ga gebruiken voor de expositie samen met kunstenaar Sandra van Velzen.

21 oktober - We laten de verbouwing hier thuis even voor wat het is. Vandaag een dagje geen stof en herrie maar lekker naar buiten. Samen met Dyon fiets ik via Geldermalsen, Neerijnen en over de dijk weer terug.Het is prachtig herfstweer.

Laura wil weer iets aan sport gaan doen. Als trouwe supporter van d'r broer die BMX rijd heeft ze gisteren haar eerste kennismaking op de baan gehad. Het ging heel goed en ze had plezier.

6 oktober - De zaterdagavond als familieavond. Met de laptop op schoot voor een kleine remake van de website.
Op TV een geweldige Deense serie. Dyon heerlijk onderuit met z'n tekeningen.